شرکتهای فضایی در سالهای اخیر نقش مهمی در توسعه فناوریهای پیشرفته از جمله اینترنت اشیا (IoT) ایفا کردهاند. با توجه به افزایش نیاز به ارتباطات جهانی و تبادل دادهها، پرتاب ماهوارههای اینترنت اشیا به فضا اهمیت بسیاری پیدا کرده است. یکی از شرکتهای پیشرو در این زمینه، «راکت لب» (Rocket Lab) است که با پرتابهای موفق خود توانسته فناوریهای نوین را به مدار زمین بفرستد. در ادامه جزئیات آخرین مأموریت این شرکت را بررسی میکنیم.
پرتاب موفقیتآمیز از نیوزلند با موشک الکترون
شرکت فضایی «راکت لب» (Rocket Lab) بهتازگی پنج ماهواره اینترنت اشیا را برای یک شرکت فناوری فرانسوی به فضا فرستاد. این پرتاب در ساعت ۷:۰۱ بعدازظهر به وقت محلی (۰۲:۳۱ به وقت ایران) از پایگاه فضایی نیوزلند با موشک «الکترون» (Electron) صورت گرفت. پس از گذشت ۶۶ دقیقه از پرتاب، ماهوارهها طبق برنامهریزی دقیق در مدار ۴۰۰ مایلی (۶۴۳ کیلومتری) زمین مستقر شدند.
مشکلات اولیه و موفقیت در تلاش دوم
این پرتاب در دومین تلاش صورت گرفت. اولین تلاش که برای روز چهارشنبه، ۱۸ سپتامبر برنامهریزی شده بود، درست در لحظهای که شمارش معکوس به پایان رسید، به دلیل مشکل فنی در رایانه موشک الکترون لغو شد. اما در تلاش دوم، شرکت موفق به استقرار این ماهوارهها در فضا شد. این مأموریت، دومین پرتاب از پنج پرتاب برنامهریزیشده «راکت لب» برای شرکت فرانسوی «کینیس» (Kinéis) است که در زمینه فناوریهای اینترنت اشیا فعالیت دارد.
آینده اینترنت اشیا در فضا
شرکت «کینیس» قصد دارد مجموعاً ۲۵ ماهواره را با کمک «راکت لب» به فضا بفرستد. تا کنون ۱۰ ماهواره در فضا قرار دارند و پنج ماهواره دیگر قرار است تا تاریخ ۲۰ ژوئن به مدار ارسال شوند. این مجموعه ۲۵ ماهوارهای قادر خواهد بود تا هر شیء در هر نقطه از جهان را متصل کند و انتقال دادههای هدفمند و مؤثر را تضمین نماید. همچنین، این سیستم ماهوارهای با استفاده از فناوری سیستم شناسایی خودکار (AIS) قادر به ردیابی کشتیها و انتقال اطلاعات هویتی، موقعیت و سرعت آنها برای بهبود ایمنی و امنیت دریایی است.
شرکت «راکت لب» با دو پایگاه پرتاب در نیوزلند و ویرجینیای آمریکا، تا به حال بیش از ۱۸۰ ماهواره را برای مشتریانی چون ناسا، نیروی فضایی ایالات متحده و آژانس پروژههای تحقیقاتی پیشرفته دفاعی ایالات متحده (دارپا) به فضا فرستاده است.