مراسم یادبود جمشید شارمهد، فعال سیاسی جانباخته در زندان ایران، جمعه 22 فروردین در آلمان برگزار شد. نتایج کالبدشکافی پیکر او از سوی مقامهای قضایی آلمان منتشر گردید. پیش از انتقال پیکر جمشید شارمهد به آلمان، چندین عضو داخلی بدن او از بدنش خارج شده بودند که این موضوع نگرانیهای زیادی را به همراه داشت.
غزاله شارمهد: انتقاد از دولت آلمان
غزاله شارمهد، دختر جمشید، در گفتوگویی با نشریه ولت، به شدت از دولت آلمان انتقاد کرد. او بیان کرد که برلین در طی فرآیند انتقال پیکر پدرش به آلمان هیچ همکاری مؤثری نداشته و در واقع هیچ اقدام دیپلماتیکی برای تسریع این روند انجام نداده است. غزاله افزود که در زمانی که پدرش در ایران زندانی بود، آلمان هیچ فشاری بر ایران وارد نکرد تا او از وضعیت بحرانیاش نجات یابد. به
به گفته او، آلمان باید فشار بیشتری به ایران میآورد تا جمشید شارمهد از شکنجهها و سوءرفتارها رهایی یابد. غزاله همچنین اشاره کرد که پس از انتقال پیکر پدرش به آلمان، مقامات آلمانی به خانواده او گفتهاند که به دلیل وضعیت پیکر، تنها با انجام کالبدشکافی میتوان هویت او را احراز کرد.
جمشید شارمهد: ربوده شدن و انتقال به ایران
جمشید شارمهد، فعال سیاسی و شهروند آلمانی 69 ساله، که دو دهه در ایالات متحده زندگی کرده بود، در تاریخ 11 مرداد 1399 هنگامی که در سفر به هند بود و از آلمان به دبی در امارات متحده عربی توقف کرده بود، توسط مأموران جمهوری اسلامی ایران بهطور غیرقانونی و بدون اطلاعرسانی به خانواده و دولت آلمان ربوده شد. این اقدام نه تنها نقض فاحش حقوق بشر است بلکه بهوضوح با قوانین بینالمللی و حق حاکمیت کشورها مغایرت دارد و برای جامعه جهانی نگرانکننده است.
پس از ربوده شدن، جمشید شارمهد به ایران منتقل شد و در آنجا تحت بازجوییهای شدید و در شرایط بحرانی قرار گرفت. در آن زمان، این اقدام ایران باعث بحرانهای دیپلماتیک زیادی شد و مقامات آلمانی به شدت این ربایش را محکوم کردند. ربودن جمشید شارمهد از امارات متحده عربی به ایران، انتقادات گستردهای از عملکرد ایران و نیز از سیاستهای ضعیف آلمان در قبال این حادثه را به همراه داشت.
حقوق بشر و نقض حقوق جمشید شارمهد
مای ساتو، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در گزارشی که در تاریخ 24 بهمن منتشر شد، به نقض گسترده حقوق بشری جمشید شارمهد از زمان ربایش او تا مرگ در زندان ایران اشاره کرد. به گفته ساتو، ایران حق حیات جمشید شارمهد را نقض کرده است، زیرا او در شرایط بسیار بد و در معرض شکنجه و سوءرفتار قرار داشت. همچنین حق برگزاری دادگاه منصفانه و حق آزادی بیان او به شدت نقض شد.
در شرایطی که جمشید شارمهد حتی در زندان از حق دسترسی به وکیل و محاکمه عادلانه برخوردار نبود، مرگ او در زندان ایران به عنوان یک نقض آشکار حقوق بشر مورد ارزیابی قرار گرفت. این گزارش از سوی سازمان ملل، فشار زیادی بر ایران وارد کرده و درخواستهایی برای انجام تحقیقات بینالمللی در خصوص شرایط مرگ او و سایر بازداشتشدگان مشابه مطرح شد.
روند انتقال پیکر جمشید شارمهد به آلمان
پیکر جمشید پس از انتقال به آلمان، وارد مراحل شناسایی و کالبدشکافی شد. غزاله شارمهد اعلام کرد که برای احراز هویت پیکر پدرش به آزمایشهای کالبدشکافی نیاز بود، زیرا وضعیت پیکر او به گونهای بود که نمیشد تنها بر اساس ظاهر، هویت او را تعیین کرد.
غزاله شارمهد تاکید کرد که این فرآیند جزء نخستین اقدامات قانونی برای پیگیری شکایت از ایران در آلمان است. پس از تکمیل این مراحل، خانواده جمشید شارمهد قصد دارند از مقامات ایران شکایت کنند تا دلایل دقیق مرگ پدرشان روشن شود و مسئولین ایرانی به دلیل رفتارهای غیرانسانی با جمشید پاسخگو باشند. غزاله همچنین گفت که پس از احراز هویت، مراحل شکایت از ایران در دادگاههای آلمان آغاز خواهد شد.