نقض بیطرفی رسانههای حکومتی در انتخابات؛ تهران – ۱۲ تیر ۱۴۰۳: در آستانه انتخابات ریاستجمهوری ایران، انتقادات از رسانههای حکومتی و نهادهای دولتی به دلیل نقض بیطرفی و مداخلات در روند انتخابات، شدت گرفته است. رئیس ستاد انتخاباتی مسعود پزشکیان، علی عبدالعلیزاده، در نامهای به نهادهای قضایی و نظارتی کشور از «مداخلات آشکار و نهان» رسانههای حاکمیتی علیه پزشکیان و «تبلیغ به نفع رقیب او» شکایت کرد.
عبدالعلیزاده در نامه خود به قوه قضائیه، ستاد انتخابات کشور، دادستانی و شورای نگهبان، تأکید کرد که برخی رسانههای حاکمیتی از جمله خبرگزاریهای فارس و تسنیم، و روزنامههای جوان و کیهان، به طور آشکارا و پنهانی علیه مسعود پزشکیان فعالیت میکنند. او با استناد به ماده ۶۸ قانون انتخابات کشور که هرگونه فعالیت تبلیغی یا ضد آن توسط مؤسسات و نهادهای دولتی که از بودجه عمومی استفاده میکنند را ممنوع کرده است، خواستار برخورد قانونی با این رسانهها شد. عبدالعلیزاده افزود: «هیچگونه نظارتی بر تخلفات آشکار رسانههای حاکمیتی و نظامی وجود ندارد و قانون در منظر افکار عمومی در حال تخریب شدن است».
همزمان، مهدی دواتگری، حقوقدان و نماینده مجلس شورای، نیز با اشاره به اظهارات خبرگزاری تسنیم مبنی بر «تلاش پولی پزشکیان برای جذب سلبریتیها» آن را «هتک حرمت و حیثیت» این نامزد انتخابات دانست و گفت: «طبق قانون باید با این رسانه به خاطر پخش شایعات و مطالب خلاف واقع و انتشار اکاذیب به قصد تشویش اذهان عمومی» برخورد شود.
انتقاد از حمایت علنی محمدباقر قالیباف از سعید جلیلی
در همین راستا، روزنامه «دنیای اقتصاد» در گزارشی از «ورود پررنگ نهادهای دولت سیزدهم» به نفع سعید جلیلی در رقابت انتخاباتی انتقاد کرد و نوشت: «ممکن است اصولگرایان استراتژی کاهش مشارکت را دنبال کنند، زیرا میدانند که هر چه مشارکت بیشتر شود احتمال پیروزی نامزد آنها کمتر میشود». محمد قسیم عثمانی، نماینده بوکان در مجلس شورای، نیز با انتقاد از حمایت علنی محمدباقر قالیباف از سعید جلیلی گفت که قالیباف به عنوان رئیس مجلس نمیتواند از هر یک از نامزدها حمایت کند.
انتقادات از عملکرد صداوسیما نیز بالا گرفته است. محمود واعظی، رئیس دفتر رئیسجمهوری سابق و قائم مقام و رئیس دفتر سیاسی حزب اعتدال و توسعه، به همراه محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات دولت حسن روحانی، از صداوسیما به خاطر «عدم رعایت بیطرفی در تخصیص زمان» برای هر کدام از نامزدهای ریاستجمهوری انتقاد کردند.
این مجموعه انتقادات و شکایات نشاندهنده چالشهای جدی در مسیر برگزاری انتخاباتی منصفانه و بیطرفانه در ایران است. با نزدیک شدن به روز رأیگیری، ادامه این روند ممکن است بر اعتماد عمومی به فرآیند انتخابات تأثیر منفی بگذارد و فضای سیاسی کشور را متشنجتر کند.