نشست بریکس، یکی از مهمترین و اثرگذارترین رویدادهای اقتصادی و سیاسی در سطح جهانی، از فردا در کازان، روسیه آغاز میشود. این نشست با هدف بررسی و تبادل نظر در مورد موضوعات کلیدی مالی و تجاری برگزار میگردد و انتظار میرود که تصمیمات مهمی در راستای تقویت همکاریهای چندجانبه میان کشورهای عضو اتخاذ شود. بریکس، که شامل کشورهای بزرگ و نوظهور است، در تلاش است تا با برگزاری این گونه نشستها، راهکارهایی برای توسعه پایدار و بهبود امنیت جهانی ارائه دهد. در این مقاله به بررسی جزئیات این نشست و تأثیرات آن بر جامعه جهانی خواهیم پرداخت.
محل برگزاری و تاریخ نشست
شهر کازان، مرکز جمهوری تاتارستان در روسیه، از ۲۲ تا ۲۴ اکتبر (اول تا سوم آبان) میزبان رهبران کشورهای عضو بریکس خواهد بود. این شهر با تاریخچه غنی و فرهنگی متنوع، به عنوان یکی از مقاصد مهم در روسیه شناخته میشود. میزبان شدن کازان در این نشست، نشاندهنده اهمیت و توجه ویژه روسیه به این رویداد است. برگزاری نشست در این شهر به معنای معرفی بیشتر این منطقه به عنوان یک مرکز اقتصادی و فرهنگی در روسیه و جهان خواهد بود.
شرکتکنندگان در نشست
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، در این نشست شرکت خواهد کرد و به نمایندگی از کشور خود به بررسی موضوعات حیاتی میپردازد. بنا بر اعلام خبرگزاری اسپوتنیک، سران کشورهای دیگر از جمله چین، ترکیه، هند، بلاروس، برزیل، ارمنستان، آفریقای جنوبی، قزاقستان، مغولستان، امارات، بلیوی، مصر، کنگو، اتیوپی و لائوس نیز در این نشست حضور خواهند داشت. این تنوع کشورها نشاندهنده تمایل آنها به همکاری در زمینههای مختلف اقتصادی، تجاری و سیاسی است و میتواند به شکلگیری اتحادهای جدید و تقویت روابط دوجانبه منجر شود.
اولویتهای روسیه در ریاست بریکس
روسیه از ابتدای ژانویه امسال ریاست سالانه این گروه را به عهده گرفته و اولویتهای این کشور در این نشست، همکاری در تلاشهای امنیتی، اقتصادی و مالی و همچنین در حوزههای بشردوستانه و فرهنگی است. روسیه به دنبال تقویت روابط با کشورهای عضو و ارائه ابتکارات جدید در زمینه همکاریهای اقتصادی است. یکی از اهداف کلیدی روسیه در این نشست، ایجاد یک پلتفرم جامع برای همکاریهای اقتصادی و مالی میان اعضا است تا به این ترتیب، بتوانند به یکدیگر در شرایط اقتصادی نامناسب کمک کنند.
تعداد کشورها و جمعیت اعضای بریکس
رهبران ۲۴ کشور بر حضور در این نشست تأکید کردهاند و این رویداد بر تقویت چندجانبهگرایی بهمنظور دستیابی به توسعه و امنیت عادلانه در جهان متمرکز خواهد بود. اعضای جدیدی از اقتصادهای نوظهور در سال جاری به بریکس پیوستهاند، که شامل کشورهای ایران، مصر، اتیوپی و امارات هستند. بر اساس اظهارات وزیر انرژی روسیه، سرگئی تسیویلف، کشورهای عضو بریکس اکنون بیش از ۴۰ درصد تولید نفت و حدود ۴۰ درصد مصرف فرآوردههای نفتی در جهان را در اختیار دارند. این آمار بیانگر تأثیرگذاری این کشورها در بازار جهانی انرژی و نیاز به همکاریهای بیشتر در این حوزه است.
با وسعت ۴۵.۸ میلیون کیلومتر مربع و جمعیت ۳ میلیارد و ۷ میلیون نفر، کشورهای عضو بریکس نقش مهمی در اقتصاد جهانی ایفا میکنند. این گروه در سال ۲۰۰۶ با همکاری روسیه، چین، هند و برزیل تأسیس شد و در سال ۲۰۱۰ کشور آفریقای جنوبی به آن ملحق شد. همچنین، کشورهای ایران، امارات، اتیوپی و مصر نیز در سالهای اخیر به این گروه پیوستهاند و عربستان از تابستان امسال به این سازمان دعوت شده است. مجموع تولید ناخالص داخلی اعضای بریکس ۲۶.۹ تریلیون دلار است که ۲۹ درصد تولید ناخالص جهان را تشکیل میدهد و نشاندهنده قدرت اقتصادی این گروه در عرصه جهانی است.