این مقاله بر اساس گفتوگوی ویژه با دکتر “امیر شهرام ماکوئی” به بررسی هویت فرهنگی و سیاسی ایران و تجسم ارزشهای واقعی جامعه میپردازد. در این گفتوگو، به نقش شخصیتهای تاریخی پادشاه در شکلگیری آینده ایران، تأثیر نمادها بر جوانان، و احتمال احیای پادشاهى در ایران پرداخته میشود. همچنین، در مورد امکان متحد کردن جنبشهای مختلف برای بازسازی کشور و دیدگاه دکتر ماکوئی درباره ناسازگاری پادشاهى با الزامات دموکراسی مدرن و وضعیت کنونی ایران بحث خواهد شد.
نمادها الهامبخش جوانان هستند
سوال: هویت فرهنگی و سیاسی ایران را در سایه بازگشت پادشاهی چگونه میبینید؟ آیا باور دارید که پادشاهی ارزشهای واقعی جامعه ایرانی را تجسم میکند؟
پاسخ: هویت ایران که کشوری با ۷ هزار سال تاریخ است همیشه با پادشاهی و شاهنشاهی گره خورده است …. هر زمان كه ایران در اوج قدرت و عظمت بوده، آن زمانی بوده كه یک پادشاه میهنپرست و کارآمد در راس امور ایران بوده است …. بنابراین واقعاً بازگشت به یک پادشاهی خوب، تجسم بازگشت به هویت اصلی ایران و ما ایرانیان است.
سوال: شخصیتهای تاریخی در نظام پادشاهی مانند شاه چه نقشی در شکل دهی به آینده ایران دارند؟ آیا این نمادها میتوانند برای نسل جوان الهام بخش باشند؟
پاسخ: بنظر من یک پادشاه خوب و میهنپرست و کارآمد %۱۰۰ میتواند یک نماد و یک راهگشا برای تمام جوانان ایران باشد و آن پادشاه میتواند هم از لحاظ خصوصیت های فردی یک سمبل عالی برای جوانان باشد، و همینطور آن پادشاه میتواند حامی و راهگشا و زمینه ساز سیاست های پیشرو و مترقی برای تمام جامعه و مخصوصاً جوانان، که آینده سازان کشور هستند باشد
ایران فرصت احیای پادشاهی را خواهد داشت
سوال: اگر ایران فرصتی برای بازگرداندن نظام پادشاهی پیدا کند ایران را در پنج و ده سال آینده چگونه تصور میکنید؟
پاسخ: من بدون شک به آینده بسیار خوشبین هستم … با اتفاقات و رویدادهای عظیمی که هم اکنون در سرتاسر خاورمیانه دارد جلوی چشمان ما رخ میدهد، با کمک این دولت کنونی اسرائیل و آقای نتانیاهو، رسیدن به آزادی ایران و سقوط آخوندها در دسترس است با برگشتن بین ۸ تا ۱۰ میلیون ایرانیان در تبعید که شامل هزاران نخبه و متخصص و سرمایه داران بزرگ است، به همراه میلیونها جوان و تحصیل کرده و متخصص که در حالِ حاضر گروگان رژیم جنایتکار آخوندی هستن، ایران تا ۱۰ سال آینده دوباره الماس و جواهر کل خاورمیانه و حتی جهان خواهد شد.
سوال: اپوزیسیون ایران امروزه بین جریانهای مختلف تقسیم شده است. آیا امکان متحد کردن این جریان ها برای یک پروژه واحد در بازسازی ایران وجود دارد؟
پاسخ: فکر میکنم که ایران آینده جامعه و کشوری آزاد و با دموکراسی کامل باشد و همه ایرانیان با هر دیدگاه سیاسی بتوانند در بازسازی و نوسازی ایران مشارکت حداکثری و موثر داشته باشند و اختلاف نظرها و اختلاف سلیقه ها را مثل تمام کشورهای مدرن و پیشرفته، با صندوق رای حل و فصل کنیم.
پادشاه با الزامات دموکراسی مدرن ناسازگار است
سوال: برخی بر این باورند که نظام پادشاهی ممکن است با الزامات دموکراسی مدرن سازگار نباشد. پاسخ شما به این دیدگاه چیست؟ آیا پادشاهی و دموکراسی میتوانند در ایران با هم همزیستی داشته باشند؟
پاسخ: افرادی که فکر میکنند “پادشاهی و دموکراسی” با هم آميخته نميشوند ، آنها در اشتباه محض هستن. آنان «سلطنت را با پادشاهی » اشتباه گرفته اند مثلاً … کشورهای سوئد، نروژ هلند، بلژیک دانمارک لوکزامبورگ ،اسپانیا ،ژاپن ،کانادا، انگلیس، نیوزلند و استراليا … آیا اینها کشورهای دیکتاتوری» هستن؟ . همه این کشورها پادشاهی مشروطه هستن … و البته با دمکراسی تمام و کمال.
سوال: اگر میتوانستید پیامی به شاه فقید بفرستید درباره وضعیت کنونی ایران و مؤسسه خود چه می گفتید؟
پاسخ: به شاهنشاه آریامهر بزرگ میگفتم که فقط و فقط به ساواک و ارتِش خودشان اعتماد دادشته باشند و توصیه های این نهادهاى میهنپرست را مورد توجه قرار بدهند، مثل افرادی چون پرویزخان ثابتی، ارتشبد اویسی، ارتشبد جَم، سپهبد بدره ای، سپهبد رحیمی سرلشگر خسروداد … و ابداً در مورد مسائل داخلی کشور از سفیران آمریکا (ویلیام سالیوان) و انگلیس (آنتونی پارسونز) مشورت خواهی نکنند.
وضعیت کنونی ایران
سوال: از نظر شما تاج پادشاهی در آگاهی جمعی ایرانیان چه معنایی دارد؟ آیا این فقط یک نماد سیاسی است یا معنای عمیق تری مرتبط با هویت ملی دارد؟
پاسخ: بدون هیچ شکی، تاج پادشاهی نماد و سمبلِ بزرگی و عظمت کل ایران زمین است …. و آن تاج فقط بر سر یک شخص نبود، بلکه بر سر تمام ملت ایران بود.
سوال: از نظر شما تاج پادشاهی در آگاهی جمعی ایرانیان چه معنایی دارد؟ آیا این فقط یک نماد سیاسی است یا معنای عمیق تری مرتبط با هویت ملی دارد؟
پاسخ: اینها باور و اعتقاد عمیق شخصی من هستن و همه بر مبنای واقعیت های ثابت شده و غیر قابل انکار تاریخی هستن. امیدوارم جوابهای من مورد قبول شما باشد …