هادی مهرانی، روزنامهنگار و فعال برجسته حقوق بشر، نمادی از ایستادگی و پایداری در برابر سرکوب است. او از میدانهای جنگ تا سیاهی زندانها، مسیری را پیموده که بازتاب دردها و رنجهای یک ملت است. در این گفتگو، مهرانی با شجاعت از وضعیت آزادی مطبوعات در ایران، نقض سیستماتیک حقوق بشر و تجربههایی سخن میگوید که نگاه سیاسی و انسانی او را عمیقتر و پختهتر کرده است. روایتی الهامبخش از کسی که حقیقت را بهعنوان مسیری بیبازگشت انتخاب کرده است.
وضعیت آزادی مطبوعات و نقض حقوق بشر در ایران
سوال: وضعیت آزادی مطبوعات در ایران امروز را چطور ارزیابی میکنید؟
پاسخ : مطبوعات در ایران آزاد نیستن گاهی برای اینکه یک موجی درست کنن بهشون اجازه میدن مطالبی رو نشر بدن اما در حالت عادی از هزار تا فیلتر و بازبینی گذر میکنن حتی گاهی چاپ میشن و بخاطر یک مطلب خیلی ساده جمع آوری میشن.
سوال : چه مهمترین نقضهای حقوق بشر را تجربه کرده اید؟
پاسخ : بزرگترین نقض حقوق بشر در زندان های ایران جانبازانی هستن که پا یا دست یا بخشی از بدن خود را در راه دفاع از ایران در جنگ با صدام از دست دادن و حالا بخاطر اعتراض به رهبر یا شرایط موجود در زندان در بدترین وضعیت هستن هیچ کشوری با مدافعان وطنش اینکار رو نمیکنه .
تأثیر تجربه جنگ و زندان بر تصمیمات سیاسی و فعالیتها
سوال : تجربه شما به عنوان یک جانباز جنگ چطور بر تصمیمات سیاسی و فعالیتهای امروزی تان تأثیر گذاشته است؟
پاسخ : من از سیزده سالگی به جبهه رفتم و از همون موقع به دلیل شرایط خودم و خانواده خود به خود وارد سیاست شدم بعدها که بزرگتر و پخته تر شدم متوجه شدم دارن از اسم جانبازان و شهدا سو استفاده میکنن و همین باعث شد راه سیاسی من از خانواده جدا بشه و کنار مردم بایستم .
سوال : چگونه تجربه زندان بر شما از نظر شخصی و حرفه ای تأثیر گذاشته است؟
پاسخ : زندان باعث شد بهتر ببینم اطرافم رو بهتر بشنوم و بهتر تصمیم بگیرم دید سیاسی من رو باز کرد و تجربه کردم که آنها که در زندان هستن با خودی نیستن.
توصیهها برای جوانان و کمکهای بینالمللی
سوال : به جوانانی که میخواهند وارد حوزه روزنامه نگاری یا فعالیتهای حقوق بشری شوند چه توصیه ای دارید؟
پاسخ : توصیه ام به جوانان عزیز اینه یا وارد حرفه روزنامه نگاری و خبرنگاری و حقوق بشری نشن یا اگر وارد شدن فقط حقیقت رو بگن حتی اگر به ضررشان باشه البته که این راه پر از خطره .
سوال : چگونه جامعه بین المللی میتواند به روزنامه نگاران و فعالان در ایران کمک کند؟
پاسخ : من بارها گفتم باید صندوقی تشکیل بشه و به بچه های روزنامه نگار زندانی که آزاد میشن کمک مالی بشه به روزنامه نگار همه زندگیش قلمش هست وقتی زندانی میشه و آزاد میشه کار دیگری بلد نیست تا وقتی کاری پیدا کنه یا شرایطش مناسب بشه باید کسانی باشن که از لحاظ مالی کمکش کنن والا خواهد شکست و بخاطر پول جذب حامیان جمهورى اسلامى میشه .
توصیف جمهوری اسلامی
سوال : در نهایت اگر بخواهید جمهوری اسلامی را در یک کلمه توصیف کنید چه می گویید؟
پاسخ : در نهایت همان حرف مهدی کروبی را تکرار میکنم: این حکومت نه اساميست نه جمهورى . هر دو قربانی شدند برای بقاء آقایان، چه جمهوریت و چه اسلام.